przepisy-05-zupa-krem-pomidor

SKŁADNIKI:

  • Passata pomidorowa,
  • Szklanka bulionu,
  • Włoszczyzna (może być już gotowa mrożona pocięta w paskach),
  • Łyżka oleju z pestek winogron,
  • Starta mozzarella,
  • Świeża bazylia,
  • Zioła prowansalskie,
  • Sól, pieprz,
  • Jogurt naturalny grecki.

Włoszczyznę podsmażamy na łyżce oleju z pestek winogron. Dodajemy bulion i dusimy ok 10 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i blendujemy. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na niewielkim gazie przez jakiś czas. W między czasie kroimy drobno świeżą bazylię i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podajemy z potartym serem mozzarella i jogurtem greckim.

SMACZNEGO! 🙂