SKŁADNIKI:
- 8 marchewek
- 1-2 cebule
- 1-2 ziemniaki
- pestek dyni
- ząbek czosnku
- biała część pora
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego)
- sok z cytryny
- słodka mielona papryka
- pieprz,sól, opcjonalnie łyżeczkę klarowanego masła
Marchewkę i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Pokroić cebulę, por i czosnek na drobno. Rozgrzać w garnku lub na głębokiej patelni oliwę, włożyć warzywa i dusić ok 15 min pod przykryciem. Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut. Po 15 minutach całość zblendować, doprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny. Posypać uprażonymi pestkami dyni. Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO! 🙂