przepisy-04-zupa-krem-marchew

SKŁADNIKI:

  • 8 marchewek
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ziemniaki
  • pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • biała część pora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego)
  • sok z cytryny
  • słodka mielona papryka
  • pieprz,sól, opcjonalnie łyżeczkę klarowanego masła

Marchewkę i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Pokroić cebulę, por i czosnek na drobno. Rozgrzać w garnku lub na głębokiej patelni oliwę, włożyć warzywa i dusić ok 15 min pod przykryciem. Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut. Po 15 minutach całość zblendować, doprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny. Posypać uprażonymi pestkami dyni. Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO! 🙂