Bataty zapiekane :
Składniki na 2 porcje:
2 – 3 duże bataty ½ granatu mała garść liści świeżej mięty i świeżej kolendry olej
Składniki na sos: 2 łyżki tahiny 2 łyżki soku z cytryny 3 – 4 łyżki wody pół małego ząbka czosnku sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bataty wyszorować, pokroić na ósemki i delikatnie natrzeć olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać delikatnie solą i zapiekać przez 20 – 30 minut – w zależności od tego, na jak duże są kawałki warzyw.
2. W międzyczasie zioła umyć i osuszyć, wydłubać pestki z granatu i przygotować sos: do szklanki wlać tahinę, bardzo drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Powoli mieszać do czasu, aż sos zacznie robić się kremowy i rzadki, wtedy dodawać po jednej łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i szczyptą czarnego pieprzu.
3. Upieczone bataty polać sosem, obsypać ziołami oraz granatem, podawać z resztą sosu w miseczce. Dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno jako drugie śniadanie na wynos.