SKŁADNIKI:
- 2szklanki ugotowanej soczewicy,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej(ok 100g suchej),
- 100 ml oleju,2 cebule, suszone śliwki,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- 2 liście laurowe,2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 goździki,
- 1 ziarno jałowca,
- 3/4 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki cząbru,
- szczypta gałki muszkatałowej,
- sól,
- pieprz,
- kilka łyżek oleju do smażenia.
Pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć na patelni z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem poczekać aż cebula się zeszkli i wyjąć przyprawy. Dodać cebulę do ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej+ olej, sos sojowy, szczyptę soli i resztę przypraw. Zmiksować wszystko blenderem, ewentualnie dosolić. Wyłożyć do foremki, wcisnąć śliwki. Ja daję ok 2/3 masy i śliwki wzdłuż jedna obok drugiej w środku, zalewam resztą masy. piec 40-45 min w 180″ i trzymać przez noc w formie. Można dodać do masy jajko.
SMACZNEGO! 🙂