Składniki:
25 g drożdży
syrop klonowy
150 g mąki ryżowej
150 g mąki gryczanej
50 g mąki ziemniaczanej
kurkuma
W kubeczku rozdrabniamy 25 g drożdży z ciepłą wodą. Dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę syropu klonowego, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. W naczyniu mieszamy 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki gryczanej i 50 g mąki ziemniaczanej. Dodajemy też 2 łyżki babki płesznik (opcjonalnie). Mieszamy to z drożdżami i dodajemy jeszcze powoli ok. 1 szklankę wody. Mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy łyżkę kurkumy i mieszamy. Przekładamy masę do foremki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej np. sezamem lub płatkami owianymi. Wierzch możemy posypać rozmarynem, sezamem, czarnuszką – dowolnie. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż chlebek urośnie. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Pieczemy w nim chleb ok. 60 min. Wyjmujemy chleb z formy, żeby odparował.