Zupa z cukinią i soczewicą

Składniki :

pół brokuła

ząbek czosnku

cukinia

marchew

6 łyżek czerwonej soczewicy

pomidor

łyżeczka kurkumy

kilka gałązek tymianku

pół szklanki śmietanki 12 %

łyżka oliwy

łyżka masła

1,5 litra bulionu drobiowego

W garnku na podgrzanej oliwie i maśle podsmażyć przez 2 minuty startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię i starty czosnek. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać soczewicę oraz obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Gotować 10 minut.

Dodać pomidora pokrojonego w kostkę oraz różyczki brokuła. Gotować przez 6 minut, dorzucić tymianek i dodać śmietanę.

Smacznego !

2019-04-09T20:11:59+00:009 kwietnia 2019|Przepisy|